telefon.png 7512 5000

Brændeovn – til hygge og til gavn

En væsentlig del af husets energiforbrug er ikke overraskende opvarmning. Med en brændeovn behøver du ikke at skrue lige så højt op for radiatorerne, som du ellers ville. Samtidig er brændeovnen mere end bare opvarmning. Brændeovnens lys og flammer er også et fascinerende og hyggeligt element i rummet.

Brændeovnen er et godt og effektivt supplement til husets traditionelle varmekilde. Samtidig får du fornøjelsen af lyden, lyset og synet af det flammende og glødende brænde. Efter flere års debat om forureningen fra landets mere end en halv million brændeovne, er det nu blevet lettere at finde en ovn, der både opvarmer dine rum effektivt, og som gør det så skånsomt som muligt i forhold til miljøet. Nye regler stiller krav til hvor mange partikler nye brændeovne må slippe ud af skorstenen, ligesom brændeovnene er blevet bedre til at udnytte brændet.

 

Hvor stor skal min brændeovn være?

Det er åbenlyst vigtigt, at den brændeovn du vælger, passer til netop dit behov for opvarmning. Det afhænger eksempelvis af husets størrelse, indretning og ikke mindst isolering. Sidstnævnte er især vigtig, da selv de mindste ovne kan opvarme et stort areal, hvis huset blot er tilstrækkeligt isoleret. Brændeovnens ydelse er angivet i kilowatt (kW). De mindste brændeovne yder ned til omkring 3 kW. Og det vil for de fleste være tilstrækkeligt. Alle kender nok til en brændeovn, som varmer for meget, hvorefter du åbner døre og vinduer for at opnå en normal temperatur. Kort sagt, forhør dig hos din leverandør eller tal med en skorstensfejer.

 

Hvad er kravene til min skorsten?

Krav til skorstene findes i Bygningsreglementet. Der er nogle tal om et såkaldt funktionskrav, hvor skorstenen skal være så høj, at den giver tilstrækkelig skorstenstræk og spredning af røgen. Skorstenen sikrer, at den røg, der udvikles selv ved optimal forbrænding, ikke ender ovre hos naboerne. Den skal derfor være tilstrækkelig høj, godt isoleret og endelig må den ikke være utæt fx. ved renselem eller samlinger. Højden, taget og tagets udformning har stor indflydelse på, om røgen kan forlade skorstenen uden at blive fanget i eksempelvis hvirvelvinde på tagets læside.

 

Er afbrændning af træ CO2-neutralt?

Træer optager CO2 fra atmosfæren, mens de vokser. Når træet senere bliver fældet og anvendt som brænde, eller hvis det ligger og rådner i skovbunden, frigiver det den samme mængde CO2 til atmosfæren, som den har optaget. Afbrændingen af dit træ er derfor kun CO2-neutral, hvis det er blevet erstattet af et træ på samme alder og størrelse. Ellers har man rykket på balancen imellem hvor meget CO2 der er bundet i skoven, og hvor meget der er i luften.

 

Hvordan fyrer jeg korrekt op i min brændeovn?

Hvis du som brændeovnsejer følger fire enkle råd om korrekt fyring, kan du være med til at nedbringe udslippet af sundhedsskadelige partikler.

I

Læg to stykker brænde i bunden. Ovenpå stabler du pindebrænde i lag med luft imellem, så du kan tænde i den øverste del. Flammerne skal arbejde sig oppefra og ned som et stearinlys

II

Brug kun tørt træ da vådt træ ryger for meget. Og fyr aldrig med affald, reklamer, behandlet træ eller lignende

III

Sørg for rigeligt luft. Skru først ned for luften, når flammerne bliver lysere, og fyr kun lidt ad gangen med ikke alt for store stykker træ

IV

Røgen skal være næsten usynlig. Gå derfor udenfor og se, at der hverken er for meget røg eller at det lugter grimt

 

Kan jeg sætte et filter på min skorsten?

Du kan faktisk fjerne flere partikler i røgen med et filter på din brændeovn, men en stor del af partiklerne bliver først dannet, efter at røgen er kommet ud af skorstenen. Filteret har derfor kun en begrænset miljøeffekt, idet det ikke kan fjerne de gasser, der bliver til partikler, når røgen kommer ud af skorstenen og bliver kølet ned i luften.

 

Hvilken brændeovnsmærkning skal jeg vælge?

Luftforurening med partikler er et af de menneskeskabte miljøproblemer, der har størst indflydelse på vores sundhed. Forureningen kan forårsage hjertekarsygdomme, luftvejssygdomme, allergi og kræft. I din søgning efter den helt rigtige brændeovn vil du derfor støde på en række forskellige mærkninger. Mærkning af brændeovne foregår ved, at brændeovnen testes for at finde ud af, hvor god den er til at omdanne brændslet til varme, og hvor meget den forurener. Fælles for mærkningsordningerne er, at de er frivillige for producenterne. Miljøstyrelsen anbefaler, at du køber en svanemærket ovn.

 

 

Få op til 3 tilbud på din brændeovn

Energibolig.dk giver dig tilbud på din brændeovn. Du skal blot lægge din opgave i udbud ved at klikke på linket til højre eller nedenfor. Så får du op til 3 seriøse og uforpligtende tilbud fra vores landsdækkende netværk af kompetente og garantidækkede leverandører.

boks-pile

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf 7512 5000

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdatér

Kontaktformular

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 2 timer i åbningstiden med henblik på at undersøge dine tilskudsmuligheder.

Det er helt uforpligtende og gratis at kontakte os.


 • isolering-referenceVores samarbejdspartnere anbefaler os

  - Folk er glade ved muligheden for at modtage belønningen fra jer oveni håndværkerfradraget. Vi er tilfredse og kunderne er glade.

  Merete Jensen - Max Mathiesen & Søn a/s

 • jordvarme1Vores samarbejdspartnere anbefaler os

  - Vi anser Energibolig.dk som en professionel samarbejdspartner, som forbedrer vores forretning ved at hjælpe os til at give slutkunden den bedste pris.

  Jens Hovgaard - Dam & Hovgaard a/s

 • iStock 000004796836SmallVores samarbejdspartnere anbefaler os

  - Vi oplever altid god og venlig service. I er altid lette at få fat på både pr. telefon og mail. Vi er meget glad for samarbejdet og ser frem til den samme service i fremtiden.  

  Jette Stavensø Hansen - Dansk Totalisolering

 • iStock 000006806572XSmallVores samarbejdspartnere anbefaler os

  - Det er en sand fornøjelse og sende energitilskud til jer. Pigerne er søde og venlige til at hjælpe, hvis der er problemer. Så stor ros fra Nordjylland. 

  Heine Christensen - Brønderslev Rørteknik 

 • mordreng indeklimaVores samarbejdspartnere anbefaler os

  - Vi har i 2015 af flere omgange været i kontakt med Energibolig.dk. Først fik vi svar på hvad vi kunne få tilskud til og størrelse pr. m2. Efterfølgende valgte vi at køre sager om tilskud igennem Energibolig.dk i stedet for det lokale energiselskab.  

  Rudi Schropp Pedersen - DREAMFLOOR Aps.